JOO-opinnot

Kuvataideakatemia on suosittu JOO-opintopaikka, vaikka mahdollisuudet vastaanottaa JOO-opiskelijoita ovat opintoalan erityisyyden vuoksi rajalliset.

Joustava opiskeluoikeus eli JOO perustuu valtakunnalliseen tiede- ja taideyliopistojen väliseen sopimukseen. Sen perusteella opiskelija voi liittää tutkintoonsa muissa yliopistoissa suoritettuja, oman yliopiston hyväksymiä opintoja. 

Kuvataideakatemian koulutusohjelmiin taideopintoihin hakeutuvilta vaaditaan taiteen peruskoulutus (vankat kuvataideopinnot). Tiedeyliopistojen JOO-opiskelijat, joilla ei ole kuvataiteilijan tutkintoa voivat suorittaa teoriaopintoja taideteorian ja yleisen opetuksen keskuksessa.

Tavallisesti Kuvataideakatemian JOO-opiskelijat suorittavat yksittäisiä tutkintoonsa soveltuvia ja hyväksyttäviä kursseja.

Kaikkia JOO-opiskelijoiksi pyrkiviä ei voida ottaa vastaan, koska Kuvataideakatemian opetus perustuu pitkälti yksilölliseen opetukseen ja työpajatyöskentelyyn pienissä ryhmissä. Myöskään kaikki Kuvataideakatemian opinnot eivät ole avoinna JOO-opiskelijoille. Kuvataideakatemiassa ei voi opiskella opintokokonaisuuksia, kuten maalaustaiteen tai kuvanveiston sivuaineopintoja. Ensimmäisen vuosikurssin perusopinnot tai lopputyökurssit ja koulutusohjelmien seminaarit eivät ole avoinna JOO-opiskelijoille.

JOO-hakuprosessi

  1. Kuvataideakatemian opetus on listattu sähköiseen kurssikalenteriin (kurssit.kuva.fi). Jos löydät kalenterista kiinnostavan ja tutkintoosi sopivan kurssin, ota yhteyttä Kuvataideakatemian opintopalveluiden assistenttiin, joka kertoo ilmoittautumistilanteen. Ilmoittautuminen päättyy yleensä noin 2 viikkoa ennen kurssin alkua.

    HUOM! Etusija kursseille on aina JOO-opintojen periaatteiden mukaisesti Kuvataideakatemian omilla opiskelijoilla. Varsinkin taiteellisten pääaineopintojen kursseille voi olla vaikea päästä, koska ryhmät ovat pieniä ja tulijoita paljon.
     
  2. Jos saat alustavan luvan osallistua kurssille, täytä JOO-opintohakemuskaavake. Kaavakkeita voi täyttää www.joopas.fi -verkkopalvelussa tai yliopistojen opintotoimistoissa. Merkitse kaavakkeeseen kurssit ja opintopisteet, jotka haluat suorittaa. Pyydä puolto omasta yliopistostasi, ja puollon saatuasi toimita hakemus Kuvataideakatemian opintotoimistoon.
  3. Hakemuksesi käsitellään Kuvataideakatemiassa. 
  4. Opintopalveluiden assistentti ilmoittaa sinut hakemallesi kurssille, jos kurssilla on tilaa Kuvataideakatemian opiskelijoiden ilmoittauduttua.

JOO-opiskelija saa suorittaa vain niitä kursseja, joihin hän on saanut opinto-oikeuden. Jos haluat suorittaa enemmän opintopisteitä tai muita kursseja, sinun tulee hakea uutta opinto-oikeutta näille kursseille.

Jokaisen koulutusohjelman kursseille haetaan erikseen. Esim. taideteorian ja yleisen opetuksen opintoja ja maalaustaiteen opintoja ei haeta samalla hakemuksella.

Opintosuoritusten rekisteröinti

JOO-opiskelijan opintosuoritukset siirtyvät kotiyliopistoon kerran vuodessa laskutuksen yhteydessä (helmi-maaliskuussa). Jos haluat opintopisteet opintorekisteriisi tätä aiemmin, pyydä opintosuoritusrekisteriote Kuvataideakatemian opintotoimistosta. (Suoritukset ovat opintorekisterissä yleensä noin kuukauden kuluessa kurssin päättymisestä.)

Lisätietoja
Opintopalveluiden assistentti Lotte-Maria Maasalo
puh. +358 50 4488 540
etunimi-etunimi.sukunimi(at)kuva.fi