Galleria FAFA

7.–24.3.2013
Eveliina Hämäläinen & Kristína Hecková

 

Näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia ja taiteilijakirjoja Eveliina Hämäläiseltä ja Kristína Hečkoválta sekä heidän yhteistyönään syntynyt piirustusprojekti matkoilta Slovakiaan ja Suomeen vuosien 2011 ja 2012 välillä.

Eveliina Hämälaisen öljyvärimaalaukset pohjautuvat havaintoon, tuntumaan mielestä ja luonnosta. Ne ovat luonnoksia, näyttämöitä ja lavastuksia kuvitteellisille ja mystisille kertomuksille, jotka avaavat jokaiselle katsojalle omanlaisensa tarinan. Maisemat maalauksissa heijastelevat vaikutelmia ja ajatuksia koetusta ja luovat pilkahduksen vaihtoehtoisesta todellisuudesta. Maalauksissa on läsnä piirtämisestä kumpuava suoruus. Yhteen kietoutuvat kaiverrettu jälki ja läpikuultavat maalikerrokset.

Tunnistettavin piirre Kristína Hečkován piirustuksissa on selkeys ja minimalistisuus. Pääosaa esittävät kuolettavasti sidotut eläimet, jotka on aseteltu huomattavan epämukaviin asetelmiin. Hänen aiheensa ovat vaikeita ja rauhattomia, mutta siitä huolimatta kuvista välittyy levollinen ja tasapainoinen tunnelma. Kuvista kumpuavien ristiriitaisten tunteiden vuoksi katsoja päätyy käsittelemään enemmän kysymyksiä kuin vastauksia: “Kuka ahdisteli eläimiä? Miksi? Mitä tapahtuu seuraavaksi?”

Kokoelma piirustuksia ja sidotut kirjat ovat seurausta Eveliina Hämäläisen ja Kristína Hečkován spontaanisti alkaneesta yhteistyöstä, joka alkoi vaellusmatkalla Veľká Fatran vuoristossa Slovakian Karpaateilla syksyllä 2011.

Vuoristosta vaikuttuneena ja työskenneltyään usein ulkona Eveliina alkoi tehdä piirustuksia vaelluksen välissä, tauoilla ja yöpymispaikoilla. Erään piirustuksen aikana Kristína alkoi piirtää mukana ja vastata viivoihin, tekstuureihin, väreihin ja tuntumaan. Ajatus yhteisistä piirustuksista sai alkunsa. Toisinaan he vaihtoivat töitään kesken työskentelyn, toisinaan piirsivät yhtä aikaa samalle paperille, vierekkäin, kooten yhteen vaikutelmia ympäriltään.

Huolimatta erilaisista lähestymistavoistaan kummankin piirustuksille on tyypillistä lähes staattiset sommitelmat, metafyysinen tyhjä tila sekä viivojen ja jälkien täsmällinen käyttö. Kiinnostus yhteistä luovaa prosessia kohtaan kasvoi, koska se vapautti lopputuloksen vaateistaan ja keskitti huomion piirtämiseen itsessään. Yhdessä tekeminen vei työskentelyä nopeasti suuntaan, joka oli ennakoimatonta molemmille.

Projektissa ilmeistä on, että kumpikin tiedostaa luovan prosessin saamat vaikutteet ympäröivästä todellisuudesta ja luonnon ilmiöistä. Ulkona työskennellessä piirtämiseen sekoittuu havainto ja tieto ympärillä vallitsevista olosuhteista, kun taas sisätiloissa muistikuva havainnosta muuttuu ja sekoittuu osaksi mielikuvitusta. Lopulta piirustuksista ilmenevät heidän omat todellisuutensa, sen lainalaisuudet, värit ja tunnelmat.

Veľká Fatran vuoriston jälkeen Eveliina ja Kristína tekivät yhdessä kaksi uutta piirustusmatkaa, tällä kertaa Suomessa. Nuuksioon huhtikuussa 2012 ja saman vuoden marraskuussa Utön saarelle. Pieni, yksinäinen lumen peittämä saari sai aikaan yli 60 uutta piirustusta. Osa on tehty yksin, osa yhdessä. Kahden käsialan välille on kuitenkin lopulta lähes mahdotonta vetää rajaa. Kokonaisuudessaan piirustuksista välittyy tiivis ja yhtenäinen vaikutelma, jossa kaikki työt on päätetty myös sinetöidä molempien allekirjoituksella, paljastamatta yksittäisen piirroksen alkuperää.

Takaisin näyttelykalenteriin